Thursday, January 21, 2010

Semester ups and downs

För er som inte är på facebook jämt och ständigt (kan inte vara många av er som läser detta som INTE är där...) så har maken nu lagt upp en del av våra drygt 800 foton från Australien och Nya Zealand. Se denna länk för lite insyn i vad vi gjorde på de olika stoppen i båda länderna. En makalöst bra semester verkligen!

Vi besökte som sagt massa olika platser. Se nedan mina egna highlights/missar som kanske inte framkommer av bilderna i fotoalbumet, avs alla de stopp vi gjorde.

Singapore: Äta hainan chicken rice och se galna juldekorationer på Orchard Rd.
Sydney: Operahuset (går inte att inte nämna det), stadsdelen The Rocks, Manly Beach och promenaden från Bondi till Bronte var mycket trevliga. Samt kul att träffa Johans kompis Erik och hans fru Claudine (goda drinkar uppe i Skybaren ovanför hamnen)! Enda irriterande med vistelsen var att vi INTE köpte den jättefina aboriginer tavlan vi såg på ett galleri, eftersom vi trodde vi skulle hitta massor senare under resan. Vilket vi inte gjorde. Grrr......!!!
Cairns: Lyssna på vår duktiga naturguide på Billy Tea Safari till Cape tribulation, trots att han pekade ut massa gigantiska spindlar under promenaden i regnskogen. Samt sola på båten på vägen tillbaka från Barriärrevet. Plus att vårt hostel Travellers Oasis verkligen var supermysigt!
Airlie Beach: Ankomst på juldagen när ALLA (och då menar vi alla) restauranger och affärer har stängt. Inte att rekommendera om man är hungrig, som vi var..... Minus att behöva ha wet suites på när man badar i havet pga maneterna. Mkt fin lagoon inne i stan, och Whitehaven Beach är alldeles alldeles sagolik. Bokstavligen. Dessutom trevliga folk med på båten vår 2 dagars tur.
Melbourne: Så himla roligt det var att träffa Linda Blond igen! har gått ett tag sedan sist, och ännu längre sedan jag var i Melbourne på praktik som fattig student. Mkt roligt att träffa min gamla arbetsgivares (Touch Down Tours) dotter i ett hastigt påkommet dagsbesök med vår hyrbil. Att åka runt med bil och se Melbourne var f.ö en annan highlight, annorlunda jämfört med när jag bodde där. Dessert på Koko Black alltid en underbar upplevelse. Stadsdelarna Fitzroy och Brunswick i Melbourne är underbara, skulle lätt kunna bo där. Om inte landet i sig låg så infernaliskt långt borta bara.....
Mornington Peninsula: Otroligt vacker natur, vänliga människor och en trevlig stämning. Samt massa massa goda viner och god mat på vingårdarna. Som man kan förvänta sig i vinlandet Australien. Och jordgubbar med chokladfondue, mmmm! Sen var ju nyårsfesten och Linda & Jasons bröllop naturligtvis mycket trevliga båda två, som ni kan se på fotona.

Dunedin NZ: Trist regnigt väder, men ändå mysig stad. Hogwartz hostel var mkt trevligt med bra personal, fina faciliteter och t.o.m en sorteringshatt hängandes i fönstret. Cadburyfabriken hade god choklad och rultiga damer som hette Ruth som gjorde massa turer varje dag. Dom åt nog mkt choklad me.....Men största highlighten såklart vår wildlife tour tillOtago Peninsula i regn, sol, hagel och lite andra väderlekar samma dag. Att se 3m stora albatrossfåglar skrida fram i snålblåsten, pingviner bara några steg från vår stig, sjölejon som sprang från haglet, och massa sälar som lekte i barnpoolen på stenarna, det var en otrolig upplevelse. Regnskläder inhandlades i förväg som tur var, och de behövdes i allra högsta grad.
Te Anau: Trevligt med motelrum och varma duschar efter regnstrilandet även här. Höjdpunkt landskapet när solen tittade fram på Milford Sound kryssningen, samt promenaderna i den kalltempererade regnskogen, annorlunda mot den tropiska i Aussie. Vattenfall och regnbågar överallt, som i en sagofilm!
Queenstown: Riktigt trevlig stad, min favorit på NZ. Mysig stämning, massa trevliga människor, massa bra restauranger och massa coola action aktiviteter. River rafting var en riktig pulshöjare och en favorit både för mig och maken. Att sedan varva ned med en gudomlig 6-rätters meny och vin för att fira 3 år tillsammans med Johan, var en värdig avslutning på mycket trevlig dag. Min favorit av de 6 var en rätt som hette "confit of duck leg"- pastry tart filled with shredded duck, pinenuts and shiitake mushrooms with a champagne cream reduction.... ja, jag sparade menyn :)
Christchurch: Inte så kul stad i regnväder. Men desto trevligare när solen tittade fram sista dagen. Det var mysigt att glida fram längs Avonfloder som värsta brittiska paret, samt att äta förvånansvärt god thaimat och lära oss lite om den fascinerande Maorikulturen via ett bra open air teaterspel inkl god hangimat och klassisk Hakadans. Också kul att inhandla lite snygga "hoodies" med några slagkraftiga NZ-uttryck. På min favorit står det "sweet as"- translation: " I confirm that what you are proposing is good by me"..... Mitt nya favoritplagg :). Sista kvällen blev Avatar i 3D på bio, vilket är en riktigt grym film verkligen!

Som sagt, en fantastisk semester med mycket trevliga människor, nya och gamla bekantskaper, god mat, vin, drinkar, kul shopping, naturupplevelser (som vi nog uppskattar ännu mer eftersom vi bor i fejkgröna Dubai), fest, storstäder, landsbygd, stränder, djur (både trevliga och otrevliga) , kultur och konst. Dessutom med bra med pengar på fickan vilket var en ny upplevelse i dessa länder för mig :). Vi hade planerat rätt så bra tycker vi själva! Jag skulle gärna återvända till både Aussie och NZ, det är fantastiska länder båda två.

Nu ser vi fram emot nästa resa nån gång under våren, kanske till Petra/Jordanien, lite korta weekends i Oman eller något annat trevligt resmål. Det dröjer inte många månader innan vi reser igen garanterat oavsett.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home