Sunday, November 30, 2008

Mindre körkort-mindre bilar?

Jag slutar aldrig förvånas här i Dubai. Över hur officiella myndigheter försöker bortförklara alldeles märkliga beslut som (såklart) lagts fram över en natt och påtalas ska innebära stora och fantastiska förändringar på alla plan. Sista på dagordningen är nåt jag läste ett blogginlägg om (från en f.ö. mkt intressant Dubaibloggare generellt), rapporterat från dagstidningen Gulf News. Läs detta och förvånas själva. Helt otroligt och alldeles alldeles extremt diskriminerande naturligtvis. Färre bilar i Dubai? Absolut, så gärna så. Det håller vi nog alla med om. Men att utestänga ett stort antal yrkeskårer från att få ta körkort överhuvudtaget för att åstadkomma detta? What? Dessutom i ett land som:
1. inte tillåter att folk som haft körkort i sitt eget hemland (gäller för säkert 30 + länder) i typ 10-15 år kan överföra det till UAE sådant, utan de måste ta nya lektioner och köra upp här på plats.
2. Inte har NÅGRA gångbanor, extremt dålig/non existing kommunaltrafik, och där staden är utsträckt över minst 40 km med alldeles gräsligt lång tid till och från jobben, t.o.m när man HAR bil?
3. Där nästan inga medelklassfolk (som det såklart handlar mestadels om återigen) har råd att bo ens i närheten av där de jobbar?

Hur tänkte de nu när de skrev ner denna lag? Hur ska dessa folk ta sig till jobbet innan metron öppnar? Hur ska filippinos och indier som anställts som ex. housemaids eller barnflickor i familjerna kunna hämta barnen i skolan om det behövs, när det inte står i deras kontrakt att de är anställda som "driver"? Som en kvinna antagligen inte heller kan bli anställd som antar jag. Väldigt märkligt.

Dubai Nordic- Malin och jag har ett enkelt uttryck- "intressant" helt enkelt som vi säger. Om många saker. Med citattecknen mycket tydliga. Uttrycket kan användas i många olika kategorier. Dvs nåt man kan säga om t ex sådana här uttalanden i Dubai. Som svar på hur de tänkte. Om de tänkte alls vill säga. Makalöst är det oftast i alla fall.

Tips: Förbjud alla emiratier att ha mer än max 1-2 bilar registrerade som kördugliga. DET däremot skulle kunna minska antalet bilar på vägarna i längden. Inte detta. Dessa personer som nu inte får ta körkort alls har nog oftast inte råd med en egen bil per person ändå. Men har de körkort kan de åtm låna av sin arbetsgivare eller låna av någon vän när de ska åka och handla osv. Är väldigt glad att vara från Sverige återigen, och att jag inte behövde köra upp här nere eftersom vårt körkort gick att överföra direkt för 200 kr. Tack och lov. Vore f.ö. "intressant" som sagt om de också sen sa att "housewives" inte ska få ha körkort heller. Det är väl inte alla av dem som har universitetsutbildning heller gissar jag på????

Edit 1 Dec: Ovanstående gällde visst bara i Sharjahemiratet, inte i Dubai och övriga UAE. Vilket Gulf news idag kom på att de nog skulle klargöra. Bra, men fortf en oerhört märklig regel.....Sharjah har mest trafik och längst restid till jobbet oavsett dessutom....

0 Comments:

Post a Comment

<< Home